10 IT-trends die ons leven in 2020 zullen veranderen

Bij Projinit doen we er alles aan om onze IT-skills up-to-date te houden. Het jaar 2020 klinkt nog heel futuristisch, ook de IT-trends voor het komende jaar hebben een hoog sciencefiction-gehalte. We blikken vooruit naar de IT-trends die we het komende jaar kunnen verwachten.

IT-trend 1: Hyperautomatisering

Automatisering gebruikt technologie om taken te automatiseren die voordien door mensen moesten gebeuren. Hyperautomatisering omvat geavanceerde technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om processen te automatiseren en menselijke prestaties te verbeteren. Alhoewel dit niet de bedoeling is, leidt de hyperautomatisering vaak tot een digitale kloon of een digital twin van een organisatie, waardoor organisaties kunnen visualiseren hoe functies, processen en belangrijke prestatie-indicatoren op elkaar inwerken.

IT-trend 2: Sneller mobiel internet met 5G

Naar alle waarschijnlijkheid wordt in 2020 het startschot gegeven voor 5G. Wie dacht dat 5G zomaar een update van 4G is, heeft het verkeerd. Met 5G wordt je verbinding stabieler en zal je in theorie tot 100 keer sneller surfen dan vandaag. Tijdens een treinrit zal je series of films in ultra HD kunnen bekijken. Videobellen in hoge kwaliteit zal overal en altijd mogelijk zijn. Maar ook voor de entertainmentindustrie zal 5G heel wat nieuwe mogelijkheden meebrengen. Denk maar aan sportwedstrijden of muziekoptredens die via VR zullen gevolgd kunnen worden of aangevuld kunnen worden met augmented reality.

Welke business opportuniteiten 5G met zich meebrengen, lees je hier.

IT-trend 3: Multi-experience, de toekomst van applicaties

Bij multi-experience evolueert het traditionele idee van een computer vanuit een enkel interactiepunt naar multisensorische en multitouchpoint-interfaces zoals wearables en geavanceerde computersensoren. Domino's Pizza ontwikkelde bijvoorbeeld een concept met autonome voertuigen, een pizzatracker en slimme luidspreker dat verder gaat dan app-gebaseerd bestellen. Momenteel richt multi-experience zich op veelzijdige ervaringen die gebruik maken van augmented reality (AR), virtual (VR), mixed reality, mens/machine-interfaces met meerdere kanalen en sensortechnologieën. 

IT-trend 4: Toestellen zonder interface

Fabrikanten in verschillende bedrijfstakken zullen de traditionele interfacemodellen vervangen door apps op mobiele toestellen. Grotere schermen op mobiele apparaten, hoge resoluties en uitgebreide apparaat-API's zorgen voor een besturing die veel verder gaat dan de klassieke interfaces.

IT-trend 5: Virtuele assistenten

Agent interfaces zijn een nieuwe manier van interactie tussen mens en computer. Ze hebben brede implicaties en beïnvloeden hoe ondernemingen klanten benaderen, diensten aanbieden of werknemers ondersteunen. Chatbots of gespreksinterfaces, zoals Siri of Amazon Alexa, zullen we het komende jaar vaker zien opduiken. 

IT-trend 6: Democratisering

Democratisering is erop gericht mensen toegang te geven tot technische expertise zonder een uitgebreide of kostbare opleiding. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van no-code of low-code modellen waarmee apps gemaakt kunnen worden zonder kennis van programmeren.

IT-trend 7: Inclusief ontwerp

Bij inclusief ontwerp wordt rekening gehouden met de behoeften van alle mogelijke gemeenschappen. De diversiteit van de gebruikers staat hierbij centraal. 

IT-trend 8: Human augmentation

Human augmentation verkent hoe technologie kan worden ingezet om de menselijke cognitieve en fysieke capaciteiten te verbeteren. Naarmate mensen op zoek gaan naar persoonlijke verbeteringen, zullen we die augmentatie het komende jaar steeds vaker zien. Hierdoor zullen werknemers de persoonlijke verbeteringen ook meenemen naar de werkvloer.

IT-trend 9: Transparantie en traceerbaarheid

Consumenten gaan steeds bewuster om met hun persoonlijke informatie. Bedrijven erkennen het belang van de beveiliging en het beheer van die gegevens. Ook overheden voeren strenge wetgeving in om dit te waarborgen. Transparantie en traceerbaarheid zullen in 2020 alleen maar belangrijker worden.

IT-trend 10: Autonome toestellen

Autonome machines zoals drones, robots, voertuigen en andere apparaten maken gebruik van artificiële intelligentie om taken uit te voeren die in het verleden door mensen moesten gebeuren. Op dit moment worden ze nog vooral in gecontroleerde omgevingen gebruikt maar we kunnen ze het komende jaar ook vaker in openbare ruimtes aantreffen.

 

Tot zover de grootste IT-trends waarmee we in 2020 rekening houden. Spring je mee op de kar en wil je nieuwe kansen creëren voor jouw bedrijf? Onze IT-experten bekijken samen met jou alle mogelijkheden! Let’s get in touch.