5G, nieuwe business mogelijkheden in de startblokken

In China beginnen ze er al aan, maar wij moeten er nog even op wachten ... de uitrol van 5G, de vijfde generatie mobiele netwerken. Met reactietijden die veel hoger liggen dan een standaard wifi-verbinding, zal 5G nog sneller en betrouwbaarder zijn en biedt het een pak mogelijkheden voor het bedrijfsleven

Maar eerst, wat is 5G nu eigenlijk?

Van slimme deurbellen tot slimme verlichting, na de uitrol van 5G zal de manier waarop deze apparaten werken gigantisch veranderen. Het aantal slimme apparaten in huis zal aanzienlijk toenemen en ook bedrijven krijgen een pak nieuwe kansen en uitdagingen. 

Met een reactietijd onder de 1 ms, is 5G namelijk veel sneller dan 4G en heeft het naast hoge download- en uploadsnelheden ook een lagere latency. Dit betekent dat apparaten sneller met elkaar kunnen communiceren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, de medische wetenschap en artificiële intelligentie. Misschien wat kort door de bocht, maar die latency kan een verschil maken tussen leven of dood. Hoe? Dat begrijp je zo meteen.

Wat zijn de mogelijkheden van 5G?

Internet of Things (IoT)

De manier waarop slimme apparaten werken, zal na de uitrol van 5G gigantisch veranderen. Apparaten zullen meer met elkaar verbonden zijn en maken onze steden, bedrijven en toestellen ‘smart’. Van bediening van installaties vanop afstand tot duurzame en energiezuinige toepassingen voor monitoring van bedrijfsprocessen ... 5G en IoT zullen het mobiele landschap én jouw bedrijfsvoering omgooien. Met welke apparaten of machines kan jij jouw organisatie slimmer maken?

Zelfrijdende auto’s

Omdat we aan de vooravond staan van zelfrijdende auto’s, kijkt vooral de auto-industrie vol verwachting uit naar de komst van 5G. Niet de snelheid van het netwerk, wel de latency of wachttijd is cruciaal om zelfrijdende voertuigen goed met elkaar te laten communiceren. Stel: een autonoom rijdende auto raast over de snelweg met een snelheid van 110 kilometer per uur wanneer de zelfrijdende auto ervoor plotseling remt ... Via 4G zou de auto twee meter afgelegd hebben in de tijd dat de twee wagens met elkaar communiceren. Een botsing is dan onvermijdelijk. Je begrijpt dus wel dat deze auto’s snel signalen moeten kunnen uitwisselen. En dat 5G een verschil kan maken tussen leven en dood.

Smart cities

5G kan het een stad en haar bewoners veel makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan slimme verkeerslichten die zorgen voor een betere doorstroming tijdens het spitsuur, of aan parkeersensoren die automobilisten verwittigen waar nog een plekje vrij is. De komst van supersnel mobiel internet kan belangrijk zijn voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in de stad. 

Industriële automatisering

Bedrijven krijgen een pak nieuwe kansen en uitdagingen. Taken die nu bijvoorbeeld nog manueel en autonoom verricht worden, zijn met behulp van sensoren realtime te maken. Denk aan de realtime opvolging van schepen die automatisch over het water manoeuvreren of aan een efficiënte lading en voorraadbeheer van goederen dankzij trackinginformatie. Ook werknemers, klanten en leveranciers die vanop verschillende locaties werken, moeten snel en makkelijk cloudtoepassingen kunnen gebruiken.

Gezondheidszorg

Ook in de medische sector is een razendsnelle verbinding geen overbodige luxe. Het doorsturen van bestanden van bijvoorbeeld een MRI-scanner neemt makkelijk enkele gigabytes in beslag. Maar ook het uitvoeren van operaties op afstand wordt een stuk veiliger dankzij de lagere latency. Dankzij 5G kan een medisch specialist realtime medisch advies geven in ambulances terwijl de patiënt onderweg is naar het ziekenhuis. Het verschil tussen 0,05 en 0,01 seconde kan (alweer) het verschil betekenen tussen leven en dood. Bovendien is 5G ook essentieel voor Massive Machine-Type Communications, een ontwikkeling die in ziekenhuizen kan bijdragen aan een automatische vergelijking van medische gegevens om tot diagnoses te komen.

Wat betekent 5G voor iemand zoals jij en ik?

Naast alle revolutionaire mogelijkheden voor bedrijven, zorgt 5G er straks ook gewoon voor dat jij sneller kan internetten op je smartphone. Helaas moet je wel een nieuw toestel aanschaffen. Overal video’s streamen (ja, ook op de trein) of live broadcasten vanaf elke plek en nog sneller bestanden versturen, zijn maar een paar nieuwe mogelijkheden. Omdat de capaciteit van het 5G-netwerk veel groter is, zal je zelfs op drukke plaatsen zoals festivals of luchthavens een stabiele mobiele verbinding hebben.

Wanneer komt 5G naar België?

Dat kunnen we helaas niet exact zeggen. Onze politici moeten namelijk een besluit nemen over de beschikbare frequenties voor 5G om een uitrol mogelijk te maken. De Europese Commissie wil dat er in 2020 een werkend 5G-netwerk is in Europa, maar de vraag is of dit gaat lukken. Een aantal techbedrijven verhogen de druk op onze politiek en smeken om 5G. Want wanneer concurrenten in andere landen straks wel 5G kunnen gebruiken, verliest België competitiviteit en dreigen investeringen verloren te gaan.

Wil je meer advies over slimme toepassingen in jouw bedrijf? Onze IT-consultants helpen je graag!