Alles kwijt? Zorg voor een back-up plan.

Op zondag 31 maart is het World Backup Day, hét moment om een back-up te maken van alle belangrijke documenten en kostbare bestanden. Bedoeling is om dit via social media te delen en zo je omgeving aan te sporen hetzelfde te doen. Een actie die zich op World Backup Day als een olievlek moet verspreiden. Doe je mee?

Waarom is een back-up nodig?

Wat zou jij doen mocht je alles kwijt zijn? Niet alleen persoonlijke bestanden, ook bedrijfsgegevens zijn uniek en waardevol. Er zijn ontelbaar veel manieren waarop bestanden verloren kunnen gaan: harde schijven crashen, laptops of smartphones worden gestolen, virussen of malware beschadigen bestanden ... Het komt dagelijks voor. Je snapt dan wel waarom een back-up cruciaal is. Sterker zelfs, een goede back-up procedure kan het bestaan van je bedrijf redden!

5 stappen voor een veilige back-up oplossing:

  1. Dagelijkse back-up: Elk bestand dat belangrijk is of dat je niet kwijt wil, zou je dagelijks moeten back-uppen. Hoe vaker die bestanden wijzigen, hoe vaker je een reservekopie moet maken. Met een online back-up oplossing neem je elke dag een automatische back-up en kan je ook op elk moment een manuele uitvoeren.

  2. Controleer je back-ups: Het lijkt evident, maar toch wordt het vaak vergeten: controleer de status van je back-ups. Wanneer je na dataverlies een back-up restore moet doen, dan wil je er wel zeker van zijn dat de kopieën correct genomen zijn. Plan periodiek een controle in met je systeembeheerder, zo ben je zeker dat als je software zegt dat een back-up geslaagd is, het effectief zo is en je niet voor verrassingen komt te staan. Meestal ontvang je automatisch een rapport of kan je de logbestanden van de applicatie nalezen.

  3. Externe back-up of online opslag: Fysieke back-ups blijven populair. Bij ongeveer de helft van alle bedrijven bevindt de server zich in de onderneming zelf, anderen kiezen dan weer voor een extern datacenter voor de bedrijfsserver. Online back-up oplossingen kopiëren de bedrijfsdata dan weer naar die externe locatie. Het voordeel? Externe bewaring kost, in tegenstelling tot wat velen denken, slechts een fractie van het IT-budget en biedt bovendien ook bescherming tegen diefstal, brand of andere rampen. Voor veel bedrijven een investering die opweegt tegen de kosten van dataverlies.

  4. Versleutel je data: Wil je voorkomen dat buitenstaanders jouw data bekijken, zorg er dan voor dat ze versleuteld naar je back-up oplossing verstuurd worden. Zo kunnen personen met slechte bedoelingen je bestanden en data niet ontcijferen of inkijken. Maak je ook nog eens een back-up van je back-up, dan profiteer je van een nóg verbeterde gegevensbeveiliging.

  5. Up-to-date met de wet- en regelgeving: De EU-voorschriften voor gegevensarchivering veranderen snel. Het is dan geen slecht idee een back-up deskundige onder de arm te nemen die op de hoogte is van die voortdurend veranderende wetgeving. Zijn er ontwikkelingen in je bedrijf, dan past hij de manier van back-ups nemen meteen aan en ben je op elk moment in orde met de wet- en regelgeving. 

Wat denk je, leg jij op de World Backup Day ook de eed af? “Ik zweer plechtig dat ik op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.”

Ben jij op zoek naar een veilige back-up oplossing voor je bedrijfsgegevens? Let’s meet!