Is blockchain nuttig voor je bedrijf?

Naast artificiële intelligentie en big data krijgt ook blockchain veel aandacht in de bedrijfswereld. Blockchaintechnologie wordt bestempeld als een van de grootste innovaties sinds internet en biedt een handvol praktische toepassingen voor organisaties in diverse sectoren. Wat kan jouw bedrijf doen met blockchain?

De blockchaintechnologie is complex, maar je moet deze niet tot in detail kennen om enthousiast te worden van de toepassingen die deze innovatie op termijn biedt. Het is wel belangrijk te weten dat blockchain een van de vele methodes is die gebruikt wordt om informatie te beveiligen. 

Is blockchain nuttig voor je bedrijf?

Of blockchain de juiste oplossing is voor een specifiek bedrijfsproces, hangt af van verschillende factoren: 

  1. je wil informatie delen of beschikbaar stellen
  2. die door verschillende personen geschreven wordt
  3. en er moet vertrouwen gecreëerd worden tussen de partijen omdat ze elkaar niet fysiek ontmoeten
  4. dus transparantie tussen de partijen is belangrijk
  5. er zijn verwantschappen tussen de verschillende delen waaruit het bedrijfsproces bestaat
  6. en er is een tussenpersoon nodig

Herken je één of meerdere van je bedrijfsprocessen in deze puntjes? Dan is blockchain misschien wel de juiste oplossing. Blockchain is altijd maatwerk. Om een blockchain uit te werken voor je bedrijf, heeft een blockchainexpert een goed overzicht nodig van je activiteiten of bedrijfsprocessen.

Wat zijn de pluspunten van blockchain?

1. Waterdicht systeem garandeert veiligheid

Elke transactie die in blockchain plaatsvindt, wordt gecontroleerd door alle aangesloten computers. Alle computers die op het blockchain-netwerk zijn aangesloten, beheren een kopie van deze database. Wanneer één van deze kopieën niet meer overeenkomt met de anderen, wordt de transactie niet geaccepteerd. Fouten maken of frauderen is dus praktisch onmogelijk. Denk maar aan de bitcoin, één van de bekendste toepassingen van blockchain. 

2. Blockchain stimuleert samenwerking

Blockchain stimuleert de samenwerking van bedrijven met andere partijen binnen hun keten door de uitwisseling van allerlei gegevens en documenten veiliger te laten plaatsvinden. Een enorm voordeel voor transacties waarbij transparantie over herkomst en eigendom cruciaal is.

3. Transparantie door de hele keten

Blockchain is een enorm transparant proces, alle deelnemers kijken mee. Er ontstaat een soort van geautomatiseerde account om transacties doorheen de hele keten te volgen en controleren.

4. Slimme en efficiënte afspraken dankzij smart contracts

Het is mogelijk om ‘als-dan-afspraken’ vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de gratis bon voor koffie die je ontvangt van zodra je vlucht een aantal uur vertraagd is. Dat is een smart contract, software waarin je afspraken kan vastleggen onder welke voorwaarden transacties binnen blockchain uitgevoerd moeten worden.

Welke rol speelt blockchain binnen je sector?

In de ene sector speelt blockchain een grotere rol dan in de andere. Vooral sectoren waar bedrijven intensief samenwerken en gegevens of transacties van anderen gebruiken voor eigen producten, profiteren van blockchain. Zijn andere ondernemers binnen je branche al bezig om hun producten met blockchain te verbeteren? Zoek het gerust uit. Als ondernemer kan je er baat bij hebben om te kiezen voor partijen die al volop experimenteren met blockchain.

Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor:

  • Directe uitwisseling van data, zonder tussenkomst van een derde partij.
  • Zekerheid dat er niet met data geknoeid is.
  • Een integer en transparant proces.
  • Snellere en goedkopere transacties.

Zin in een vrijblijvende babbel over alle nieuwe technologieën?