Hoe kies je de juiste ICT-infrastructuur en software voor je bedrijf?

De eisen voor een ICT-infrastructuur voor bedrijven worden voortdurend complexer. Moet je binnenkort nieuwe bedrijfssoftware kiezen om de continuïteit van je bedrijf te garanderen, dan wil je zeker geen risico’s nemen. Maar hoe slaag je erin om de juiste softwareleverancier te kiezen? En hoe kies je software op lange termijn?

7 stappen bij het kiezen van de juiste bedrijfssoftware:

1. Wat is je specifieke behoefte?

Probeer dit zo duidelijk mogelijk te omschrijven, er is namelijk een verschil tussen wat je wilt en wat je nodig hebt. Wat zijn de missie en de strategie van je bedrijf? Wat wil je bereiken? En hoe wil je evolueren? Lijst op wat je van de software verwacht en vind makkelijker de ICT-oplossing die ook toekomstige noden aanpakt.

 

2. Wat houden je bedrijfsprocessen in?

Hoe verloopt bijvoorbeeld het verkoop- en aankoopproces, de logistieke en financiële processen ...? Breng in kaart hoe je organisatie werkt, neem de bedrijfsprocessen grondig onder de loep en optimaliseer ze door het inschakelen van extra IT-middelen.

 

3. Welke IT-toepassingen zijn nodig voor het aanleveren van informatie?

Welk type informatie heb je nodig bij je verschillende bedrijfsprocessen? Zijn dat klantenlijsten, overzichten van bestellingen of betalingen? En welke software wordt gebruikt, of kan gebruikt worden, om die bedrijfsprocessen te laten functioneren?

 

4. Zoek een betrouwbare partner

Kies een ICT-partner met voldoende ervaring en die je bedrijf en de processen begrijpt. Wat zeggen andere klanten over deze IT-leverancier? Vind je relevante referenties? Wat is de manier van werken en communiceren? Zoek iemand die thuis is in jouw branche, want succes in de bedrijfssoftware heeft veel te maken met de mensen die je begeleiden.

 

5. Kies een degelijk platform

Zelfgeschreven softwarepakketten kunnen een stuk goedkoper lijken dan kleppers als Microsoft of Google, maar de zekerheid dat ze morgen nog even rendabel zullen zijn, krijg je niet. Moet je bijbetalen voor eventuele functies? Kunnen ze de vernieuwingssnelheid van hardware wel volgen? 

 

6. Standaard of maatwerksoftware?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Standaardpakketten zijn gekend door de meeste gebruikers en zijn door een makkelijke implementatie goedkoper. Maatwerk neemt dan weer meer tijd in beslag en komt daarom met een hoger prijskaartje. Bovendien zijn de finesses ervan niet door iedereen gekend, wat problemen kan geven bij regelmatige updates.

 

7. Oplevering en beheer

Na de oplevering start de beheerfase. Stel een hoofdgebruiker aan die de kennis en de ervaring van de andere gebruikers kan bijschaven en durf gemaakte afspraken te herzien. Laat tests uitvoeren en evalueer om eventuele vervolgtrajecten nog soepeler te laten verlopen. Teken de bestaande systeemsoftware en infrastructuur uit en hou dit bij om de organisatie efficiënter te maken.

Heb je hulp nodig bij bepalen van de juiste IT-architectuur voor jouw bedrijf? Ontdek wat wij voor jou kunnen doen.