Dit zijn de do’s and don’ts voor junior IT'ers

Klaar met studeren en eindelijk dat IT-diploma op zak? Je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag gaan om je eigen boterham te verdienen. Spannend! Verhoog je kansen op de arbeidsmarkt als junior IT'er en lees onze (unieke) tips voor je allereerste sollicitatiegesprek.

Hoe kies je jouw eerste job in IT?

Vind je meteen jouw droomjob, goed voor jou! Maar soms is het niet slecht om op een ander niveau te starten, dit is zelfs de ideale manier om de bedrijfsprocessen te leren kennen en genoeg bagage te verzamelen voor je toekomstige droomjob. Wil je een junior IT-job op masterniveau, dan kan je eventueel starten in een IT-helpdesk waar je support geeft op specifieke bedrijfssoftwareapplicaties. Zo bouw je waardevolle ervaring op die zeker nog van pas komt. Lees onze tips en solliciteer voor een van onze junior IT-jobs

Hoe begin je eraan? Lees het in 5 verrassende sollicitatietips:

1. Denk aan je voorbereiding

Een van de belangrijkste redenen waarom een sollicitatie misloopt, is een slechte voorbereiding. Zorg dat je weet wat het bedrijf precies doet en wat jij zou kunnen betekenen. Check ook de route en ga na of je makkelijk kan parkeren zodat je zeker op tijd bent.

2. Zeg ‘JA’ tegen een drankje

Wanneer je een glas water of een tas koffie aanvaardt tijdens het sollicitatiegesprek, toon je dat je er de tijd voor neemt en dat je op je gemak bent. Bovendien vermijd je zo misschien een droge mond (zenuwen, iemand?).

3. Check je sociale media

Maar niet tijdens het gesprek, natuurlijk! Onderschat sociale media niet. Veel bedrijven checken de accounts van hun kandidaten. Stel je privacyinstellingen dus goed in zodat alleen je vrienden je foto’s kunnen zien of hou je profielen professioneel.

4. Waar zijn die handjes?

Het liefst op je schoot of op tafel. Maak dus niet te veel handbewegingen. Je mag je woorden gerust ondersteunen met gebaren, maar overdrijf er niet mee. Dat geeft meestal niet zo’n goede indruk.

5. Kies een richting

Krijg je de vraag of je nog elders solliciteert, spreek dan over gelijkaardige functies en sectoren. Zo geef je de indruk dat je weet welke richting je uit wilt en dat je niet snel zal afhaken voor een ander soort IT-job.

En ook ... 5 dingen die je beter niet doet tijdens een sollicitatiegesprek

1. Talk talk talk

Houd geen minutenlange monoloog wanneer ze vragen ‘vertel eens over jezelf’. De recruiter zal al snel zijn aandacht verliezen en is op dat moment eigenlijk minder geïnteresseerd in bijvoorbeeld je favoriete band op Werchter. Beter is om uit te zoeken welke competenties de vacature zoekt en je eigenschappen en bezigheden eruit te pikken die ermee matchen.

2. Krijg ik ...

Wanneer je nog niet eens weet of ze jou gaan aannemen, heeft het ook geen zin te vragen naar extralegale voordelen, bonussen of het aantal vakantiedagen. Je zou de indruk kunnen geven dat je niet echt gemotiveerd bent naar de inhoud van de job. Wacht het juiste moment af, het tweede gesprek is hiervoor geschikter.

3. Dress for success

Ok, een maatpak is misschien wat overdreven, maar een ongewassen t-shirt met een dubbelzinnige quote op is not done tijdens je eerste (of tweede) gesprek. Verder vermijd je best te veel make-up of parfum, probeer zo natuurlijk mogelijk voor de dag te komen.

4. Grijze muis of superheld?

Op de een of andere manier moet je je weten te onderscheiden van de andere kandidaten. Zonder te overdrijven. Voeg een vleugje humor toe aan het gesprek en wees spontaan. Maak oogcontact, praat niet te snel of te traag en houd je eventuele tics, zoals zenuwachtig wiebelen met je been, onder controle.

5. Te veel letten op onze tips en de jobinhoud vergeten

Wanneer je te veel interesse toont in het bedrijf of je outfit en minder in de jobinhoud, zal je niet scoren. “Ik hou van IT, ik wil voor jullie werken” is niet zo sterk als “De job spreekt me aan om die of die reden”. Affiniteit met het bedrijf is natuurlijk een grote troef, maar wat je dag in dag uit op de werkvloer wil realiseren is dat nog meer.

Wil je deze do’s en don’ts in de praktijk testen? Check onze junior IT-jobs en bereid je al voor op een geslaagd sollicitatiegesprek!