Voka tech trip naar Israël - Dag 3 & 4

Terwijl ik dit schrijf, is het opnieuw bijna middernacht. De dagen zijn lang, maar heerlijk leerrijk. Een verslag:

Dinsdag: De toekomst van zelfrijdende auto’s

Dinsdagochtend vertrokken we ’s ochtendsvroeg voor ons laatste bedrijfsbezoek in Jerusalem: Mobileye.

Mobileye is wereldwijd bekend om haar geavanceerde technologieën in de autoindustrie. Het bedrijf vervaardigt sensoren/detectoren en camera’s die uiteindelijk moeten leiden tot zelfrijdende wagens. Zo ver is het echter nog niet. Het bedrijf richt zich momenteel op kits die auto’s voorzien van o.a. rijlaandetectie en die plotse remmanoeuvres signaleren, een technologie die meer dan 30 autofabrikanten vandaag al verwerken in hun wagens. Maar ook ‘oudere’ wagens kunnen via een kit al gebruik maken van deze technologie. Zo zijn de bussen in Gent al uitgerust met de geavanceerde versie Shield+, een kit die dodehoekongevallen bij vrachtwagens en bussen moet vermijden.

Verder kregen we nog deze weetjes mee:

  • Binnenkort zal Mobileye een zelfrijdende taxi testen in Parijs. We zijn benieuwd!
  • Na een discussie over de privacy van de gecapteerde gegevens tijdens het rijden, verzekerde men ons dat de eerste en de laatste 5 kilometer van de route niet opgeslagen worden. Ook is het onmogelijk om bestuurders te gaan traceren. 
  • De voertuigen met Mobileye-technologie worden gebruikt om o.a. gevaarlijke kruispunten in kaart te brengen en de staat van de wegen op te volgen. Zo detecteert een algoritme alle putten tijdens de afgelegde kilometers.

Kortom, ook bij Mobileye zal data de inkomsten sterk bepalen totdat de zelfrijdende wagen werkelijkheid wordt. Iets wat men verwacht binnen 5 tot 10 jaar.

Tijd voor Tel Aviv

Na dit bedrijfsbezoek is het tijd voor onze transfer naar Tel Aviv, hoofdstad van Israël. Nadat we ingecheckt zijn in hotel Nyx, gaan we op weg naar Pecan, een automated deep-learning platform dat BI-analysten helpt om data uit verschillende bronnen te verwerken tot informatie.

Naast de, een beetje typische, sales pitch die we altijd krijgen, wil ik toch even dieper ingaan op het zakendoen in Israel. 

1. Verschillen bij zakendoen

Als ondernemer in Israël zie je de onderneming meestal meteen als een multinationale speler. De interne markt is namelijk beperkt tot 8 miljoen inwoners, daarom dat start-ups meteen op zoek gaan naar extern kapitaal om vanaf de start voldoende te kunnen investeren in marketing, buitenlandse kantoren enz. Een groot cultuurverschil met Belgische ondernemers. 

2. Gelijkenissen met België

Ook in Israël is er een tekort aan goeie IT-talenten. Tot zover de gelijkenis, want de loonkosten liggen hier, in tegenstelling tot die in België, wel hoger. Zo verdient een ervaren programmeur gemiddeld 7.000 euro bruto per maand, plus bonussen. Toch een behoorlijk verschil met de Belgische markt.

De avond sluiten we af op de ambassade van België om volop te netwerken met lokale ondernemers, advocaten ...

Woensdag: een stap voor op cyber security 

Met zo een drukke agenda zijn de nachten kort. Voor het eerst lonkt die snoozeknop. Maar, ik pas. Want er staat een boeiende dag op het programma met een bezoek aan BugSec, een all-round IT security bedrijf met veel klanten in Europa en in België.

We starten met een eerste meeting bij 3PLW. Het bedrijf verwerkt voedselafval tot bioplastiek en geeft zo het voorbeeld voor circulaire economie. Leuk detail: hier wordt samengewerkt met een partner uit Gent! De technologie is nog niet getest op grote schaal, maar het bedrijf is ervan overtuigd dat het mogelijk is om gebruikte bioplastiek mee met het restafval weg te gooien. Ook de prijzen zullen concurreren met het vervuilende plastiek dat we nu kennen. 

Tech toerisme

Een klein minpuntje: we krijgen niet de CEO van het bedrijf te zien, maar iemand van business development die ons de standaard info geeft zoals die op de website staat. We willen natuurlijk meer weten over het bedrijf zelf, het procedé om bioplastiek te maken ... maar we blijven een beetje op onze honger zitten. We wijzen hier niet met de vinger naar Voka, want dit heeft eerder te maken met het feit dat Israël veel ‘tech toerisme’ kent dan met de organisatie van deze trip. Lokale CEO’s opteren er logischerwijs voor om zich te focussen op hun business in plaats van verschillende presentaties te geven aan groepen bezoekers. 

Het business geheim van start-up Sisense  

De reis gaat verder met een bezoek aan Sisense, een business analytics platform zoals Pecan, Tableau of Power BI. Sisense is een flinke start-up met wereldwijde klanten in de portefeuille en is na een recente kapitaalronde van 300 miljoen klaar om snel te groeien. Geld is de belangrijkste factor in het slagen van een start-up, hiermee gaf Shelly Landsmann meteen een antwoord op mijn vraag of dit nu net het verschil maakt met andere start-ups.

Shelly was tot voor kort CEO van Microsoft Israël en is dus vertrouwd met het start-upklimaat. Voor haar is er een mix van ingrediënten om een start-up te doen slagen: een goed product of dienst enerzijds en anderzijds kapitaal om het te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Maar, leiderschap en visie blijven uiteraard de hoofdingrediënten.

Dit is ook de reden geweest waarom ze koos voor een job bij Sisense. Ze zal er meehelpen om de emerging markets te laten kennismaken met Sisense en ze zal meewerken om het bedrijf klaar te stomen voor een IPO binnen ongeveer 2 jaar. Een boeiend bezoek.   

Vayyar: 4D-imaging chips 

Na een korte lunch ging het richting Vayyar, aan de andere kant van Tel Aviv. Vayyar maakt 4D-imaging chips die o.a. gebruikt worden om kabels en buizen te detecteren achter muren, te alarmeren wanneer ouderen thuis vallen en een noodsignaal uitsturen, alarmeren als een kind achterblijft in een wagen …

Het bedrijf onderzoekt ook een alternatieve manier om borstkanker op te sporen, onder andere met behulp van een toestel dat de vrouw veel meer comfort biedt en een algoritme die mogelijke kankercellen sneller zou detecteren. Hierdoor zouden checkups voor borstkankerdetectie bij de huisarts kunnen gebeuren.Veelbelovend, maar het is uiteraard afwachten of de clinical trials een succes worden in Israël.

Afsluiten met BugSec

Deze speler in de cybersecurity, BugSec, levert een totaaloplossing, van ethical hacking tot preventieve monitoring en training, en controleert ondermeer de firewalls van Checkpoint op veiligheid. Al snel komt het tot een interessante conversatie over cybersecurity bij KMO’s en wat we onder meer kunnen doen tegen ransomware. Daarover lees je binnenkort meer op onze website.

En zo zit woensdag er ook al op. We sluiten af met een diner in Tel Aviv waar het netwerken tussen de 50 deelnemers verder gaat.

Morgen om 6 uur zal het geluid van mijn alarm een nieuwe drukke dag inluiden.