Waarom is een systeembeheerder onmisbaar?

Samen met een goede IT-infrastructuur is ook een bekwame systeembeheerder van onschatbare waarde voor een bedrijf dat met IT werkt. Voor bijna elke organisatie eigenlijk. Welke vaardigheden moet een systeembeheerder hebben? En wat doet hij of zij precies?

Taken van een systeembeheerder

Het dagelijkse beheer of onderhoud van de ICT-systemen valt of staat met het talent van de systeembeheerder of system engineer. Hij of zij is een ICT-specialist die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer en onderhoud van één of meerdere computersystemen. Als problem solver zal hij netwerkproblemen of andere technische complicaties zo snel mogelijk oplossen en hij staat in voor de beveiliging van het computernetwerk.

Wat doet een system engineer nog meer?

Naast toegangsbeheer, het updaten en installeren van software of het terugzetten van verloren bestanden voert de systeembeheerder nog een aantal taken uit die cruciaal zijn om de organisatie goed te laten draaien.

  •  Systeemstatus documenteren

De systeembeheerder kijkt kritisch naar de huidige systemen. Hij lost problemen snel op, of kan ze voorkomen, dankzij een goede monitoring van het systeem.

  • Advies aan het management

Zijn er verbeteringen mogelijk in de ICT-omgeving? Hoe kunnen bepaalde nieuwe doelstellingen gerealiseerd worden? De systeembeheerder is de aangewezen persoon om het management daarin te adviseren.

  • Medewerkers ondersteunen

Hebben medewerkers die niet zo goed zijn in IT een bepaald acuut probleem, dan helpt de systeembeheerder hen en geeft advies over slimmer gebruik van de software en systemen in de toekomst.

  • Performance metingen

Functioneert de ICT-apparatuur nog zoals bedoeld was? Aan de hand van performance metingen weet de systeembeheerder het antwoord op die vraag. Is er actie nodig, dan rapporteert hij aan het management.

Welke vaardigheden heeft een goede systeembeheerder

Om al deze taken goed uit te voeren, moet de systeembeheerder over een aantal vaardigheden of competenties beschikken:

  • Hij heeft een analytisch denkvermogen en handelt snel om problemen op tijd op te lossen.
  • Is stressbestendig, want computernoodgevallen vormen vaak een aanslag op de zenuwen.
  • Heeft een procesgerichte en secure werkwijze en moet soms lang en stevig doorwerken om ingewikkelde of specifieke taken uit te voeren.
  • Hij is onderzoekend en gaat systematisch op zoek naar preventieve oplossingen en zoekt structureel informatie op over complexe onderwerpen en specialisaties.
  • Bezit een goede IT-kennis in één of meerdere domeinen, vaak met een certificatie zoals MCSA/MCSE, Cisco CCNA of hoger/beiden.
  • Een goede systeembeheerder is ook klantgericht: hij herkent snel signalen van de klant en kiest per geval een passende aanpak om de klanttevredenheid te verhogen.

Grote bedrijven werken met meerdere systeembeheerders om de continuïteit en stabiliteit van de organisatie niet in gevaar te brengen. Ben jij op zoek naar een gedreven IT-specialist voor jouw bedrijf? Laat van je horen!

Of misschien wil je aan de slag als systeembeheerder? Projinit zoekt iemand als jij!