Wat is COBIT 2019?

COBIT® staat voor Control OBjectives for Information and Related Technologies en is een framework voor IT-management en IT-governance. Na verschillende updates sinds 1996 brengt COBIT 2019 een grondig bijgewerkte versie waarbij het afstemmen van de IT-strategie op de bedrijfsstrategie de essentie vormt. Benieuwd wat jouw bedrijf kan doen met COBIT®? 

Wat is COBIT®?

COBIT® is een IT-framework dat door ISACA is ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen, organiseren en implementeren van strategieën rond IT-management en IT-governance. Het werd voor het eerst uitgebracht in 1996 om de financiële auditgemeenschap te helpen om beter te navigeren in de groei van IT-omgevingen. Doorheen de jaren voerde ISACA verschillende updates uit, met COBIT® 2019 als meest recente versie.

Wat kan COBIT® 2019 voor je bedrijf betekenen?

COBIT® 2019 brengt een geactualiseerd framework voor moderne ondernemingen door in te spelen op nieuwe trends, technologieën en beveiligingsbehoeften. Het focust op ‘wat moet er gebeuren’ in plaats van ‘hoe moet het gebeuren’ en biedt met internationaal erkende richtlijnen praktische handvatten voor het management, gebruikers, auditeurs, controllers en beveiligingsspecialisten om binnen de organisatie effectief IT governance-vraagstukken op te lossen. 

Het helpt bedrijven om bestaande frameworks binnen hun organisatie op elkaar af te stemmen en beter te begrijpen hoe elk framework in de volledige strategie past. Prestaties van andere frameworks op vlak van security compliance, informatiebeveiliging en risicomanagement kunnen op die manier beter gemonitord worden.

De belangrijkste doelen van COBIT® 2019

  • Meer duidelijkheid brengen bij het creëren van een governance systeem voor bedrijfsbehoeften
  • Beter afstemmen op wereldwijde normen, kaders en best practices om de relevantie van het framework te versterken
  • Een open source model dat feedback van de global governance toelaat om snellere updates en verbeteringen te stimuleren
  • Regelmatige updates
  • Meer richtlijnen en tools om bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van een ‘best fit governance-systeem’
  • Een verbeterde tool om IT-prestaties te meten
  • Grotere support voor decision making dankzij nieuwe online samenwerkingstools

Wist je dat ... Projinit een COBIT®-expertise en consultance heeft?

Samuel Caulier (CISA – Certified Information System Auditor), zaakvoerder van Projinit, staat organisaties bij met de uitrol van dit framework. Ook IT’ers die bij Projinit aan de slag gaan, worden met trainingsessies in het COBIT®-verhaal ingewijd om klanten nog beter te helpen met hun IT-vragen. 

Benieuwd hoe COBIT® 2019 je IT-management kan verbeteren? Let’s meet our experts!