Werken in IT, wat mag je verwachten en waarom zit je er op rozen?

Er zijn weinig profielen met meer jobmogelijkheden dan IT’ers. ICT krijgt in veel bedrijven een steeds grotere rol en de vraag naar IT-talent groeit. Overweeg jij een carrière in informatie- en communicatietechnologie maar twijfel je of je geschikt bent? Ontdek hier waarom je maar beter meteen solliciteert.

1. IT-diploma is geen must

Zelfs als je geen opleiding in IT gevolgd hebt, kan je toch makkelijk in deze sector aan de slag. Let wel, we zeggen niet dat een diploma minder waard is. Integendeel, met een diploma heb je een grotere kans op de ICT-job die je wilt, ook al hechten de meeste werkgevers vaak meer belang aan eventueel afgelegde opleidingstrajecten of behaalde certificaten. Heb je een gezonde dosis lef, doorzettingsvermogen en passie voor IT? Dan kan je het ver schoppen. Kijk maar hoever Mark Zuckerberg (zonder diploma!) nu staat.

2. Werken in een veelzijdige sector

De mogelijkheden zijn eindeloos. IT is veel meer dan programmeren of het beheren van systemen. Afhankelijk van je talenten en interesses kan je ook aan de slag met analyseren, leidinggeven, recruiting, consultancy, dataverwerking en zoveel meer. Werken in IT betekent ook werken op uitdagende opdrachten voor én met zeer diverse klanten. Je zit niet vast aan bepaalde technologieën en leert steeds weer nieuwe mensen kennen die je een stap verder kunnen helpen.

3. Groeien en blijven ontwikkelen

Nergens anders gaan de ontwikkelingen zo snel als in de IT-sector. Dat maakt dat er nieuwe functies gecreëerd worden en dat de jobopportuniteiten toenemen. De digitalisering blijft evolueren en de grenzen vervagen. Veel bedrijven organiseren ‘learnings on the job’ of trainingen om eigen medewerkers hun eigen vraag te laten vervullen. Je zal je dus niet snel vervelen. Bovendien zijn IT-services niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, wat betekent dat je zeker kan zijn van een job.

4. Veel bedrijven leggen IT’ers in de watten

We zeiden het al, de vraag naar IT’ers ligt een stuk hoger dan het aanbod. En je weet wat dit wil zeggen: je krijgt de mogelijkheid om te jobshoppen. Je vergelijkt verschillende jobs en kiest de functie die je echt ziet zitten. In de sector die je boeit. Of bij een bedrijf dat je kansen biedt. Naast een mooi loon kan je meestal ook rekenen op een aantal extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen. In combinatie met een mooie work-life balance en de ruimte voor een carrière op maat van jouw ritme heb je meteen de job van je leven.

5. Job met inhoud

De IT-kwesties die je behandelt, hebben een reële impact op het bestaan van het bedrijf waarvoor je werkt. Wat je doet, is dus van groot belang en heeft effect van de digitale wereld tot in de fysieke wereld. Je lost niet alleen IT-problemen op, je draagt ook bij tot een algemeen gevoel van cyberveiligheid en je bespaart het bedrijf heel wat tijd of investeringen door het van specifieke IT-taken te ontzorgen. De impact van je job is met andere woorden niet in één zin samen te vatten.

Wil jij jouw kans wagen in de IT-sector?

Bekijk onze vacatures en laat van je horen!