Alle blogberichten

5 signalen dat jij een geboren IT consultant bent

IT consulting, het lijkt je wel iets. Je bent gebeten door alles wat met informatica te maken heeft, je bent sociaal én je houdt van verandering. Check! Maar, IT consultancy is niet voor niets een van de meest vage beroepen. Wat houdt de job juist in? Welke talenten moet je hebben?

 1.  Je kan goed multitasken
  Niet alleen werk je als IT consultant op verschillende locaties in allerlei omgevingen, je krijgt ook een breed pallet aan projecten voorgeschoteld. Je lost vooral IT-vraagstukken op, implementeert IT-infrastructuur, geeft advies, ontwikkelt applicaties, zorgt voor een vlotte systeemintegratie en levert content managementsystemen. Daarnaast bouw je ook websites, teken je processen uit en geef je soms IT-opleidingen aan collega’s. Een gevarieerd pakket dus. Bedrijven kiezen vaak voor een consultant die een combinatie van deze verschillende IT-functies aankan, maar er zijn er ook die met een team van experts werken in plaats van met één consultant. Je hebt dus verschillende mogelijkheden. 
   
 2. Je bent leergierig en nieuwsgierig
  Je zegt ‘ja’ tegen uitdagingen en je wil voortdurend nieuwe dingen bijleren. Je houdt je kennis op peil via opleidingen en trainingen en je hebt een frisse, objectieve kijk op de IT-problemen waarmee je geconfronteerd wordt. Doordat je creatief denkt en out-of-the-box solutions aanbrengt, help je bedrijven hun budgetten te optimaliseren en beter te beheren. 

  Een diploma is niet noodzakelijk, met een gezonde dosis lef, doorzetting en creativiteit kan je het al ver schoppen. Projinit heeft daarom een ruim aanbod inhouse opleidingen. Zo leer je via Projinit Academy wanneer het jou uitkomt. Via videotrainingen of immersieonderwijs behaal je sneller diploma’s en certificaten en ben je klaar voor de volgende carrièresprong. Trouwens, niet alleen je klanten profiteren van IT-certificering, ook jij. Hoe meer certificaten aan je wall of fame, hoe meer loon je ontvangt.
   

 3. Je bent sociaal 
  Ook je sociale vaardigheden zijn belangrijk. Niet alleen om een klant te overtuigen, te informeren en op te leiden, maar ook om uit je comfortzone te stappen, sociaal te wezen en bij te leren van anderen. Bovendien moet je je steeds opnieuw kunnen aanpassen aan de regels binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Met de juiste communicatieve vaardigheden leg je snel en efficiënt nieuwe contacten en bouw je een kwalitatief en uitgebreid professioneel netwerk uit.
   
 4. Je wil keuzemogelijkheden
  IT-experten hebben nog nooit zoveel opties gehad, de digitalisering blijft toenemen en de veranderingen gaan snel. Zo ontstond de laatste jaren bijvoorbeeld de nieuwe IT-job van ethisch hacker, een functie om te weten te komen waar de IT-beveiliging nog moet worden versterkt. 

  Jobs genoeg, de vraag naar IT-experten is hoger dan het aanbod. Investeren in IT en technologie staat bij veel bedrijven dan ook hoog op de agenda. Door de voortdurende ontwikkelingen in de sector is er een continue vraag naar nieuwe mensen met nieuwe specialisaties. Afwisseling verzekerd! Strategische jobs als de beveiliging van dataopslag, het belang van verschillende communicatiemogelijkheden, de online opslag van documenten en beveiliging ervan worden steeds belangrijker. 
   

 5. Je mag rekenen op een goed salaris
  Omdat de vraag naar IT-consultants hoger is dan het aanbod, mag je rekenen op een goed startloon. Het brutosalaris verschilt per opleidingsniveau, maar met aanvullende trainingen en certificaten kan je natuurlijk doorgroeien. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer loon je mag verwachten. Uit cijfers van Jobat blijkt dat IT-profielen in de top vijf van best betaalde functies zit. Bovendien is het geen geheim dat IT dé sector is waar je naast loon ook nog extralegale voordelen geniet. Vooral een bedrijfswagen is populair, maar ook een laptop, gsm, een mooie work-life balance dankzij de mogelijkheid om van thuis uit te werken en voldoende vakantiedagen zijn leuke extra’s.
   

Voel jij je een geboren IT consultant? Dan pas je perfect in ons team! Bekijk onze IT vacatures.