Alle blogberichten

De technologie van de toekomst komt dichterbij

Technologiebedrijven staan volop in de belangstelling van investeerders en beleggers. Het is geen verrassing dat de vijf grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs technologie gerelateerde bedrijven zijn. De trend van automatisering, biometrie, blockchain en big data heeft dus ongetwijfeld een grote impact op onze wereld. Wat dit betekent voor de toekomst lees je hier.

Opslag van data in poedervorm

Wereldwijd vormt de opslag van alle data-informatie steeds meer een probleem, het wordt duidelijk dat de huidige opslagapparatuur niet meer in staat zal zijn om alle informatie bij te houden. Er zijn grote hoeveelheden zware metalen nodig om USB-sticks of harde schijven te maken en servers verbruiken op hun beurt enorm veel energie. Bedrijven zoals Google hebben bijna een kerncentrale naast hun servers nodig om alle computers te laten draaien. De impact op het milieu is enorm.

Wetenschappers van de Universiteit Gent ontwikkelden een nieuwe manier om informatie op te slaan: een chemisch proces dat data omzet in poedervorm. Klassieke opslagmethoden zullen dan verdwijnen. Van bankrekeningen tot QR-codes, alle informatie bestaat uit enen en nullen, die gebruiken de wetenschappers om filmpjes, foto’s en andere data om te zetten in chemische moleculen. Die worden op hun beurt aan elkaar gezet tot een chemisch poeder dat gelezen kan worden met bijzondere apparaten en zo opnieuw herleid wordt tot de originele informatie.

Artificiële intelligentie en big data

Artificiële intelligentie (AI), of de verzamelnaam voor de technologieën die machines een zekere vorm van menselijke intelligentie verschaffen, zal een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Deze technologie zoekt patronen in data, dingen die we niet zien of waar we heel lang over doen. Vandaag maken heel wat van onze digitale toepassingen gebruik van ‘machine learning’, van Waze tot Google, morgen vind je dat soort intelligentie overal. AI heeft het potentieel om de samenleving en bedrijven helemaal anders te doen functioneren. 

Big data is meer dan een hip begrip voor IT-specialisten van grote bedrijven, het is de gigantische hoeveelheid data waarover ze beschikken om software te verbeteren en via ‘slimme computers’ interessante linken leggen. Ziet een AI-app bijvoorbeeld dat je te vaak op een bepaalde term zoekt in Google, dan zal deze resultaten tonen die relevanter zijn. Dit soort software is dus in staat om te leren van eerdere zoekopdrachten. Machine Learning, zoals dit heet, wordt al veel gebruikt door bedrijven in verschillende sectoren. Digitale transformatie is niet alleen naar buiten toe gericht, maar dringt door tot in het hart van een onderneming. 

Zelfrijdende auto’s

Niet langer een mythe, maar de realiteit … Het Amerikaanse bedrijf nuTonomy lanceerde enkele jaren geleden al autonoom rijdende taxi’s in Singapore en kaapte daarmee deze primeur weg voor de neus van taxidienst Uber. Automerken Volvo, BMW, General Motors, Ford, Volkswagen, Nissan en Tesla zeggen rond 2020 hun eerste zelfrijdende auto’s voor consumenten te introduceren, maar dé grote doorbraak wordt verwacht in de jaren 2030. 

Om echt autonoom te rijden, moeten auto’s leren om alle elementen op de autosnelweg of complexe stadsomgeving waar te nemen. Daarvoor zullen ze wellicht gebruik maken van radar-, laser- en cameratechnologie of sensorfusie. Een goede draadloze communicatie tussen die technologieën en een vlotte interactie kunnen dan bijvoorbeeld files vermijden. Maar menselijke interactie zal nog steeds nodig blijven, de mens wordt namelijk toezichthouder. 

Vingerafdruk op ID-kaart

Wie vanaf april 2019 een nieuwe elektronische identiteitskaart krijgt, zal zijn vingerafdrukken moeten achterlaten. Deze maatregel komt er in nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015 en in Brussel in maart 2016 toen bleek dat verschillende terroristen dankzij identiteitsfraude vrij konden rondreizen. Een algemene databank met vingerafdrukken komt er niet, de gegevens mogen maximaal drie maanden worden bijgehouden en moeten daarna vernietigd worden.

Dat er bijkomende beschermingsmaatregelen nodig zullen zijn om al deze trends te beschermen tegen hackers, is je wellicht duidelijk. Wil je meer weten over online veiligheid en hoe onze IT-experten omgaan met deze veranderende technologieën? Contacteer ons voor een vrijblijvende babbel.