Alle blogberichten

Tech trip: Onze laatste dagen in Israël

Van drinkbaar zeewater over ondernemende studenten tot realtime luchtvervuiling ... de laatste dagen van onze tech trip leverden opnieuw heel wat waardevolle info op. En, we hadden ook even de tijd om als echte toeristen Tel-Aviv te bezoeken.

Donderdag: van ondernemende studenten tot een investerende overheid

Vandaag heel wat busritten op het programma. We starten de dag om 9 uur bij Fluence, een bedrijf dat aan afvalwaterrecyclage doet en o.a. zeewater filtert tot drinkbaar water.

Fluence biedt een geïntegreerd dienstenpakket voor de volledige waterkringloop, van evaluatie in een vroeg stadium, via ontwerp en levering tot continue ondersteuning en optimalisatie van watergerelateerde activa. Elke unit zit verpakt in een standaard zeecontainer en kost ongeveer 650.000 euro. Van bestelling tot oplevering duurt het traject ongeveer 6 maanden. Transport, installatie en uitbreiding zijn dus zeer eenvoudig.

De wieg van vele start-ups: Universiteit Technion

Wanneer we over Israëlische start-ups spreken, is de link met Defensie snel gemaakt. Maar ook de Technion - Israel Institute of Technologie - staat mee aan de wieg van heel wat start-ups. Ze wordt het MIT van Israël genoemd en heeft een grote aantrekkingskracht op binnen- en buitenlandse studenten. In totaal telt de campus 15.000 studenten, onder andere uit de VS, China, Europa ... De reden waarom deze studenten ondernemender zijn dan onze Vlaamse, heeft volgens mij verschillende verklaringen:

  • Hun leven speelt zich af op de campus. Ook voor en na de lessen. Daardoor ontstaat er een sterke onderlinge band en gaan ze sneller samenwerken aan projecten.
  • De universiteit beschikt over een gespecialiseerd team dat studenten met juridisch advies, wetgevingen enz. begeleidt bij een start-up.
  • Er worden diverse activiteiten georganiseerd om meer info te geven rond start-ups.
  • De ondernemende sfeer onder de studenten is sterk aanwezig. Stuk voor stuk willen ze zich bewijzen aan de wereld en ze zijn fier op hun land en afkomst.

 

Luchtje scheppen bij Breezometer

Na een lekkere lunch bezoeken we BreezoMeter, wereldleider in het in kaart brengen van realtime luchtvervuiling en allergie-info. Het bedrijf, dat een partnership heeft met het Leuvense Imec, verzamelt de gegevens via onder andere de satelliet Copernicus en via sensoren in verschillende steden. Hun app verwittigt dan bijvoorbeeld als er te veel pollen in de lucht zijn of zegt je om bepaalde regio’s te mijden omdat de luchtkwaliteit er niet goed is.

Kapitaal van de overheid

Het laatste bezoek van vandaag brengt ons bij Terralab Ventures. Terralab investesteert tijdens de eerste kapitaalronde in start-ups. Hier wordt meteen duidelijk wat de kracht is van de overheid in het start-uplandschap van Israël: voor elke 100.000 euro die Terralab investeert, legt de overheid ook nog eens 600.000 euro mee op tafel. Zo kan de start-up groeien zonder al te veel aandelen te verliezen aan diverse partijen. Maar het is ook een manier om deze start-ups in het land te houden. Mocht een start-up het land verlaten tijdens de eerste jaren, dan is het verplicht een veelvoud van het geïnvesteerde kapitaal teug te betalen.

Vrijdag: toeristen in Tel-Aviv

Deze laatste officiële dag van onze tech trip zal minder lang duren dan gepland, wij vinden het niet zo erg. We starten bij Mine. Daar gebruiken ze AI om op jouw device na te gaan naar wie je persoonlijke informatie stuurt en helpt je nadien om dit te verwijderen. Via een simpele e-mailtemplate verstuurt het systeem een bericht naar de houders van je data met de vraag die data te verwijderen.

Met dit bezoek zit de dag erop. Tijd om op verkenning te gaan in Tel-Aviv! Ook zaterdag wordt een toeristisch dagje met een fietstocht door Tel-Aviv en een heerlijk afscheidsdiner voor alle deelnemers.

Dat brengt ons dan ook aan het eind van deze updates uit Israël. Kort samengevat, Israël: u was leerrijk! En bedankt Voka Oost-Vlaanderen voor de fantastische ervaring.

Samuel Caulier, CEO Projinit