Alle blogberichten

Veilig thuiswerken, welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

In tijden waarin we massaal van thuis uit werken is een goede IT-infrastructuur meer dan noodzakelijk. Beschikken je servers over voldoende capaciteit voor alle thuiswerkers? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers bij thuiswerk veilig op het netwerk kunnen en vlot bereikbaar zijn? Onze IT-experten geven raad.

1. Houd je besturingssysteem en applicaties up-to-date

Spoor je medewerkers aan om het installeren van updates niet te lang uit te stellen. Recente versies van Windows en macOS zijn beter bestand tegen virtuele bedreigingen, Windows 10 of macOS High Sierra zijn momenteel de beste keuze. Hetzelfde geldt voor de applicaties waarmee je werkt, ook hier zijn de meeste recente versies de veiligste.

2. VPN

Zorg met een VPN of Virtual Private Network voor een veilige verbinding tussen het bedrijfsnetwerk en de thuiswerker. Het is een gemakkelijke en efficiënte manier om de online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Door gebruik te maken van een VPN voorkom je namelijk dat data wordt onderschept en je bedrijfsgeheimen open en bloot op het wereldwijde web komen te staan. Uiteraard is je IT-omgeving ook voorzien van een firewall.

3. Activeer de ingebouwde firewall op bedrijfslaptops

Hebben jouw medewerkers een laptop van het werk en werken ze op locatie, laat hen dan de ingebouwde firewall activeren om problemen te voorkomen. De firewall werkt als filter tussen de computer (of netwerk) en het internet, maar zeker in een thuisomgeving is het netwerk vaak niet voorzien van een extra beveiliging.

De ingebouwde firewall activeren in macOS:

  • Open Systeemvoorkeuren en ga naar Beveiliging en Privacy
  • Klik op Firewall
  • Klik op Firewall inschakelen om deze te activeren

De ingebouwde firewall activeren in Windows:

  • Open Windows Settings en ga naar Update & Security
  • Klik op Windows Security
  • Activeer de firewall voor Domain, Private en Public Network

4. Back-up

Zo voor de hand liggend, maar we zien dat dit vaak uitgesteld wordt: maak een back-up van belangrijke documenten. Een professionele back-up van klantenbestanden, boekhouding, contracten ... is cruciaal om de continuïteit van je bedrijf te garanderen. Ook na de coronacrisis.

Heb je liever jouw back-up in handen van specialisten? Contacteer ons voor een back-up formule op maat.

5. Beveilig het thuisnetwerk

Al deze stappen hebben weinig zin wanneer je thuis niet over een beveiligd wifi-netwerk beschikt. Een draadloos netwerk dat niet beschermd wordt met een wachtwoord, is toegankelijk voor iedereen in de buurt van de woning. Dat wil je natuurlijk vermijden. Zorg ervoor dat je weet wat een veilig netwerk inhoudt en stel een wachtwoord in of kies voor bijvoorbeeld WPA2 voor een optimale beveiliging.

6. Deel niet te veel op social media

Op kantoor hou je het voor na de werkuren, maar thuis is het verleidelijker om op elk moment dingen te delen op social media. Let hiermee op, want jouw updates kunnen waardevolle informatie bevatten voor phishing-campagnes. Krijg je plots een e-mail van jouw bank om via een bijgevoegde link jouw gegevens te updaten? Doe het niet, vaak word je naar de website van een cybercrimineel geleid.

Beter goed ingelicht dan opgelicht! Zo herken je een betrouwbare website.

7. Hou persoonlijke data apart

Wanneer je zowel je persoonlijke gegevens als die van je bedrijf op dezelfde computer verzamelt, is er een groter risico op diefstal. Maak daarom ook thuis een onderscheid tussen werk en privé, ook op de pc.

8. Tools om samen te werken

Nu je niet meer samen met je collega’s op dezelfde plaats zit, zijn een aantal online tools nodig om te blijven communiceren. Denk aan Slack en Teams, maar ook verschillende softwarebouwers zoals Google en Microsoft bieden tijdens de coronacrisis tijdelijk gratis oplossingen aan. 

Onze Projinit’ers blijven hard verder werken om onze klanten zoveel mogelijk te ondersteunen tijdens deze uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hen blijft de IT-infrastructuur operationeel en is thuiswerk mogelijk.

Ben je niet zeker over de beveiliging van jouw IT-infrastructuur of heb je een vraag? Neem contact met ons op.