Alle blogberichten

Waarom is COBIT® 19 zo belangrijk voor organisaties?

Het antwoord vind je in de handige COBIT 19-gidsen van ISACA (Information Systems Audit and Control Association), de internationale beroepsverenging in IT-governance, IT-auditing, informatiebeveiliging en risicobeheer van automatisering.

Voor wie is COBIT® 19 bedoeld?

Cobit® 19 voorziet managers, auditors en gebruikers van een set algemeen geaccepteerde meetinstrumenten, indicatoren, processen en Best Practices die hen helpen bij het ontwikkelen, organiseren en implementeren van een geschikte IT Governance en control binnen een organisatie. Het brengt een geactualiseerd framework voor moderne ondernemingen door in te spelen op nieuwe trends, technologieën en beveiligingsbehoeften en het beschrijft waarmee je rekening moet houden wanneer je IT-gerelateerde beslissingen neemt of investeringen doet. Zo helpt het bij het begrijpen en beheersen van de risico’s.

Door wie is COBIT® 19 ontwikkeld?

COBIT werd voor het eerst uitgebracht in 1996 om de financiële auditgemeenschap te helpen om beter te navigeren in de groei van IT-omgevingen. Na COBIT® 5, dat in 2012 gepubliceerd werd, volgde in 2018 COBIT® 19 met nieuwe inzichten van experts in IT en governance. Hieraan werkten verschillende Belgen mee: 

 • Matthias Goorden – PwC
 • Stefanie Grijp – PwC
 • Bart Peeters – Pwc
 • Geert Poels – Ph. D. Universiteit Gent
 • Dirk Steuperaert – CISA, CRISC, CGEIT, IT In Balance
 • Steven De Haes – Ph. D. Antwerp Management School, Universiteit Antwerpen

Waarom COBIT® 19 gebruiken?

Veel organisaties gebruiken COBIT® 19 om structuur en overzicht te krijgen in hun governance-inspanningen. De belangrijkste doelen van COBIT® 19 zijn:

 • Meer duidelijkheid brengen bij het creëren van een governance systeem voor bedrijfsbehoeften
 • Beter afstemmen op wereldwijde normen, kaders en best practices om de relevantie van het framework te versterken
 • Een open source model dat feedback van de global governance toelaat om snellere updates en verbeteringen te stimuleren
 • Regelmatige updates
 • Meer richtlijnen en tools om bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van een ‘best fit governance-systeem’
 • Een verbeterde tool om IT-prestaties te meten
 • Grotere support voor decision making dankzij nieuwe online samenwerkingstools

Publicaties die helpen bij het implementeren van COBIT® 19

    1. COBIT® 19 Framework: Introduction and Methodology

Hierin lees je alles over de geactualiseerde COBIT®-principes en de structuur van het overkoepelende kader.

Vraag nu je exemplaar

    2. COBIT® 19 Design Guide and Toolkit: Designing an Information & Technology Governance Solution

Deze publicatie biedt een blauwdruk met ontwerpfactoren zodat elke organisatie haar governance systeem op maat kan maken.

Vraag nu je exemplaar

Projinit COBIT®-expertise en consultance

Samuel Caulier (CISA – Certified Information System Auditor) ondersteunt bedrijven bij het evalueren van hun huidige situatie en bij het uitrollen en implementeren van dit framework. Ook IT’ers die bij Projinit aan de slag gaan, worden met trainingsessies in het COBIT®-verhaal ingewijd om klanten nog beter te helpen met hun IT-vragen. Met diepgaande en bewezen expertise en door gebruik te maken van de enorme mogelijkheden van technologische innovaties, helpt Projinit je om jouw waarde van de informatietechnologie te verhogen en zo je bedrijfs- en operationele doelstellingen te behalen. 


Benieuwd hoe COBIT® 2019 je IT-management kan verbeteren? Let’s meet our experts!