Alle blogberichten

Zijn er meer of minder freelancers in 2024? En hoeveel factureren ze gemiddeld? (video)

Welkom in deze nieuwe Projinit vlog! Vandaag duiken we in de wereld van freelancers in België en geven we een kijkje in de cijfers en trends van 2024. We verkregen dit inzichtt dankzij de jaarlijkse enquete van Unizo. Je vindt ook de link naar de resultaten in de beschrijving van deze video. Wist je dat freelancers geen apart statuut hebben en er dus geen officiële cijfers beschikbaar zijn? Toch hebben we via specifieke sectoren een goed beeld weten te krijgen. Bekijk de video hieronder of lees verder...

Door gebruik te maken van NACE-codes, die activiteiten zoals consultancy, ICT, en creatieve beroepen omvatten, hebben we in augustus 2024 ongeveer 178.541 freelancers in Vlaanderen geteld. Dat is een toename van 5 procent ten opzichte van 2023 en maar liefst 32 procent over de laatste vijf jaar! 

Maar laten we ook eens kijken naar de meest populaire sectoren. In Vlaanderen is 60,3 procent van de freelancers actief in bedrijfsbeheer, PR, ICT-diensten, onderwijs en creatieve beroepen. In Brussel zien we een vergelijkbare verdeling met 39.384 actieve freelancers. 

De gemiddelde Vlaamse freelancer is trouwens 51 jaar oud, en maar liefst 8 op 10 heeft een hogere opleiding afgerond. Qua geslacht is 61 procent van de freelancers man en 33 procent vrouw. Interessant genoeg werken de meeste freelancers via een vennootschap.

Maar hoe zit het met de werkdruk? Gemiddeld werkt een freelancer 40 uur per week, maar slechts 36 van die uren zijn factureerbaar. Dat betekent dat 9 procent van de tijd niet in rekening wordt gebracht.

Het uurtarief varieert sterk, afhankelijk van de sector en het soort werk. Freelancers in diverse consultancytakken rekenen bijvoorbeeld gemiddeld €84 per uur aan, terwijl het gemiddelde tarief voor ICT-opdrachten €76 bedraagt.

Maar waarom kiezen freelancers voor dit statuut? Freelancers kiezen bewust voor deze manier van werken vanwege de flexibiliteit en de mogelijkheid om hun expertise in te zetten.

Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn! Er zijn natuurlijk ook uitdagingen. De grootste kopzorgen van freelancers? Nieuwe opdrachten vinden, het sociale statuut, en administratieve verplichtingen. Toch blijft de overgrote meerderheid positief. 

88 procent zou opnieuw starten als freelancer, en 62 procent hoopt dit binnen vijf jaar nog steeds te doen. Wil je meer weten over freelancers in België? 

Het volledige rapport is beschikbaar via deze link

Vond je deze informatie interessant?  Deel ze dan gerust op al je social media!