Beter goed ingelicht dan opgelicht: zo herken je een betrouwbare site

Shoppen, werken, bankieren of gekke kattenfilmpjes delen: alles gebeurt tegenwoordig online. Dat brengt helaas ook risico’s mee: in 2019 waren maar liefst 4 op 10 bedrijven het slachtoffer van cybercriminaliteit. Je kan dus maar beter voorzichtig zijn met je persoonlijke gegevens. Maar hoe weet je of een website betrouwbaar is? 

Controleer het adres van de website

Bekijk in de eerste plaats de URL - de link of het adres dus - van de website.

  • Begint de URL met 'https://' in plaats van 'http://'?
  • Staat er ook een klein slotje in de adresbalk?

Dan is de verbinding alvast beveiligd, wat een goed teken is.

Wat is SSL en waarom is het zo belangrijk?

Als je onze website bezoekt, zie je een slotje in de adresbalk. Bijna alle officiële websites hebben zo’n SSL-certificaat. SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’. Wat zegt dat concreet over een website?

  • Versleuteld: als je gegevens invult, zijn die onleesbaar voor mensen met slechte bedoelingen
  • Echtheid: de website is echt en dus geen kopie van criminelen of oplichters
  • Integriteit: eenmaal onderweg kunnen je gegevens niet meer gewijzigd worden

So far, so good. Toch moeten we voorzichtig blijven, want ook cybercriminelen zouden een website met een beveiligde verbinding kunnen opzetten. Wil je helemaal zeker zijn? Dan kan je beter enkele bijkomende voorzorgsmaatregelen nemen.

Schakel hulpprogramma’s in

Onze vrienden van Google bieden een handige tool om de betrouwbaarheid van een website na te gaan: het transparantierapport. Ook VirusTotal of de website van antivirus-specialist Norton kan je daarbij helpen. Als deze websites groen licht geven, dan kan je opgelucht ademhalen. Overdreven? Misschien, maar als kersverse cybercop laat je voortaan niets aan het toeval over.

Check de contactpagina

Betrouwbare websites - zoals die van Projinit - vermelden meestal duidelijk de contactgegevens van de eigenaar. Wanneer deze gegevens ontbreken, heb je mogelijk met een verdachte website te maken. Ook hier kan je een hulplijn inschakelen: met whois kan je achterhalen wie de eigenaar van een domein is. Voor Belgische websites kan je dat op dnsbelgium.be.

Doe de webshop check

Zeker wanneer je online iets wil kopen of betalen, ben je beter op je hoede. Reviews van andere klanten kunnen je meer vertellen over de betrouwbaarheid van een webwinkel. 

Met de webshop check beschermt het ECC (Europees Centrum voor de Consument) consumenten tegen fraude. Aan de hand van hun checklist kan je nagaan of je een webwinkel al dan niet kan vertrouwen.

Wat zijn de mogelijke gevaren?


Bij phishing probeert een oplichter gevoelige informatie (zoals je gebruikersnaam, wachtwoord, kredietkaartnummer, ...) te onderscheppen om die gegevens later te misbruiken. Dat gebeurt via e-mail, telefoon, websites, reclamebanners of pop-ups.
Ook mobiele toestellen zijn een doelwit voor kwaadaardige software of mobile malware.

Dat cybercriminaliteit een heet hangijzer is, bleek onlangs door het nieuws over ransomware. Dat is een opkomende vorm van malware die de toegang tot je bestanden of apparaat blokkeert en je daarna om losgeld vraagt. We raden ten stelligste af om daarop in te gaan. Je verwittigt beter meteen de politie die daar ondertussen een actieplan voor heeft.

Updaten en nog eens updaten

Wil je beter beschermd zijn tegen aanvallen? Installeer dan zeker de laatste updates van je besturingssysteem. Ook de browser, het programma waarmee je websites bezoekt, kan je maar beter regelmatig updaten. Blijf ook daarna alert voor mogelijke gevaren - ook bij het delen van een kattenfilmpje.

Speel op veilig, contacteer Projinit

Als IT-partner kunnen we je bijkomend advies geven om een betrouwbare website te herkennen. Is er nood aan bijkomende veiligheid of IT-kennis in je bedrijf? Bel of mail ons en we helpen je graag verder om je website te beveiligen.