Alle blogberichten

Belangrijkste redenen om een IT-consultant in te schakelen

De digitalisering zet zich in alle mogelijke denkbare sectoren voort, van de overheid tot de private sector. Tussen het oprijden van de parking en het vloeken op de koffiemachine loop je al zeven digitale toepassingen voorbij. Zorg daarom dat je binnen het bedrijf steeds kan rekenen op voldoende kennis van informatie- en communicatietechnologie. Dit is echter niet voor elke onderneming een evidentie. De firma is te kleinschalig of het project slechts tijdelijk van aard. In zo’n situatie is een IT-consulent je gouden ticket!

Tijdelijk opdrijven IT-expertise en -capaciteit

Stel, je bent van plan om een project naast je gebruikelijke activiteiten op te zetten, al dan niet voor een klant. In zo’n gevallen is het niet vanzelfsprekend om intern meteen de juiste kennis ter beschikking te hebben. Jouw team is hier (nog) niet voor opgeleid, je bedrijf beschikt niet of te weinig over eigen IT-expertise, of je hebt af te rekenen met een uitzonderlijke piek in het aantal opdrachten.

In zo’n gevallen is een IT-consultant de ideale oplossing. Hij zal jou of je team tijdelijk ondersteunen voor IT-gerelateerde opdrachten. Van zodra de opdracht keurig is afgerond, kan je de samenwerking beëindigen of laten uitfaseren. Voor heel wat bedrijven is dit een meer budgetvriendelijke oplossing dan iemand fulltime in dienst nemen.

Opleiding en advies

We hoeven je er intussen niet meer van te overtuigen dat digitale technologie als een speer evolueert. Elke dag maken honderden nieuwe toepassingen, methoden, maar ook bedreigingen, hun intrede. Erg belangrijk dus, dat je IT-personeel steeds mee is met de laatste trends en mogelijkheden. 

In de realiteit blijkt dit echter veel minder evident dan wenselijk is. Veel IT-afdelingen en -verantwoordelijken hebben elke dag de handen vol met hun dagelijkse bezigheden. Hierbij loopt jouw bedrijf het risico dat het na verloop van tijd wat achterop zal hinken op de rest. 

Door een IT-consultant onder de arm te nemen kan je de kennis binnen de onderneming actualiseren en klaarstomen voor de toekomst. Voor elk domein binnen de sector bestaat een specialist die jouw team een frisse update of waardevol advies kan geven op het gebied van innovatie, beveiliging en strategie. Na een verhelderende opleiding zit de kennis binnen je bedrijf weer voor een lange tijd goed!

Integratie IT-infrastructuur en ontwikkeling van applicaties

Dit is een klassieke opdracht voor een IT-consultant. Je onderneming heeft beslist om te investeren in nieuwe (netwerk)technologie om blijvend te voldoen aan eigentijdse vereisten op het gebied van efficiëntie en veiligheid. Dit gaat vaak over toepassingen waarbij de nodige kennis niet tot het takenpakket behoort van de interne IT-verantwoordelijken.

In zo’n geval spreekt het voor zich dat je beroep doet op een externe IT-specialist die vertrouwd is met de technologie die je wil integreren. Niet alleen ontplooit de specialist deskundig het nodige binnen jouw onderneming, ook na deze dienstverlening is het mogelijk om gespecialiseerde ondersteuning te verkrijgen of zelfs blijvend de infrastructuur te laten beheren.

Uitstippelen IT-strategie

Het bepalen van een IT-strategie hangt eigenlijk nauw samen met die van het hele bedrijf. Wat is de visie van de onderneming, waar wenst die bijvoorbeeld over tien jaar te staan? Elk bedrijf heeft de gezonde ambitie om te groeien. Een IT-consultant kan dit vertalen naar een doordachte strategie om zowel extern als intern hieraan te voldoen.

De visie van een bedrijf als interne factor is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Er zijn ook externe factoren, waaronder de veranderende informatietechnologie en wetgeving. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de extra ingrepen die nodig waren om te voldoen aan de GDPR-wetgeving. Ook hier kan een IT-consulent proactief een strategie samenstellen die je onderneming zal ondersteunen in haar visie.

Beschrijft één van bovenstaande scenario’s de situatie binnen jouw bedrijf? Aarzel dan niet om vrijblijvend te polsen wat de mogelijkheden zijn. We denken graag met je mee aan een optimale oplossing voor jouw onderneming of project.