Hoe firewalls je bedrijf beschermen tegen interne en externe bedreigingen

Cybercriminaliteit is van alle tijden. Terwijl een traditionele firewall vroeger volstond om je bedrijf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, is nu wat meer nodig. Zeker wanneer allerlei medewerkers op verschillende manieren toegang hebben tot het interne netwerk. 

Wat doet een firewall?

Je kan een firewall zien als een poortwachter die je netwerk beschermt tegen ongewenste aanvallen van buitenaf. Alle traffic die schade kan berokkenen, wordt tegengehouden en alle binnenkomende en uitgaande gegevenspakketjes worden gescreend zodat kwaadaardige gegevens niet op het bedrijfsnetwerk geraken. Samengevat, een firewall is een onmisbare schakel bij het beveiligen van de ICT-infrastructuur.

Evolutie van firewalls

Vandaag gebruiken organisaties duizenden applicaties op veel verschillende apparaten. Tel daar de strenger wordende regelgeving bij én klanten die sterk focussen op de bescherming van hun data en privacy, en je begrijpt dat een traditionele firewall die poorten blokkeert, routingsregels toepast op datapakketjes en eenvoudige aanvallen afweert te simplistisch geworden is. 

Gelukkige evolueerden firewalls mee met de tijd en kregen ze er de laatste jaren heel wat nieuwe functies bij:

Interne en externe beveiliging van je IT-netwerk

De firewall groeide uit tot een all-in beveiligingsproduct dat je organisatie tegen meer geavanceerde cyberaanvallen beschermt, zowel externe als interne. Wist je dat de cyberschade binnen een onderneming vaak, direct of indirect, het gevolg is van het gedrag van de eigen medewerkers? In het verleden zetten bedrijven firewalls in als verdedigingslinie tussen het eigen internet en het publieke internet, nu worden ook op elk belangrijk contactpunt van het bedrijfsnetwerk interne checkpoints aangebracht om verdacht internetverkeer te signaleren en te blokkeren. Op die manier worden heel veel interne cyberaanvallen tegengehouden. 

Cyberveiligheid, hoe begin je eraan?

Cyberveiligheid lijkt ingewikkeld, maar met onze praktische tips en het inzetten van onze IT-consultancy is je bedrijf beveiligen echt niet zo moeilijk. 

1. Bepaal de zwakke punten

Welk soort gegevens slaat je bedrijf op? Hoe moet je ze beschermen? Wat zijn de meest belangrijke data? En waar sla je ze op? Breng alle processen zorgvuldig in kaart en bepaal waar mogelijke gegevenslekken zich kunnen voordoen.

2. Bescherm computers en apparaten

Pc’s en andere apparaten die aan het internet of een lokaal netwerk zijn aangesloten, zijn kwetsbaar voor aanvallen. Daarom moet je software regelmatig bijwerken, alle computers en laptops beveiligen tegen virussen en een firewall instellen. Voor laptops en mobiele apparaten gelden trouwens andere voorzorgsmaatregelen.

3. Stel gegevens veilig

Maak back-up’s van belangrijke gegevens, codeer gevoelige bedrijfsgegevens in de cloud, bescherm wachtwoorden en draadloze netwerken, ken bevoegdheden toe, installeer een VPN-netwerk om je privacy te waarborgen en behandel gevoelige informatie van klanten met de grootste zorg. Waar begin je? Laat ons helpen!

4. Creëer een cyberveiligheid policy

Pas wanneer je medewerkers weten wat cybersecurity op de werkvloer inhoudt en hoe of waarom je het implementeert, zullen zij de belangrijkste en meest effectieve verdediging tegen cyberaanvallen zijn.

5. Filter traffic

IT-specialisten kunnen traffic filteren op basis van een groot aantal additionele criteria. Zo kan ongewenst gebruik van peer-to-peer-applicaties direct geblokt worden.

Wil je meer weten over de beste firewall voor jouw bedrijf? Onze IT-consultants bekijken alle mogelijkheden. Let’s get in touch